Nowoczesny dom z instalacją fotowoltaiczną i magazynem energii

Magazyn energii przy fotowoltaice – nowe zasady przyłączenia od 1 grudnia 2026 r.

Od 1 grudnia 2026 r. zaczną obowiązywać nowe zasady dotyczące przyłączania mikroinstalacji wraz z magazynem energii elektrycznej. Zmiana ma praktyczne znaczenie przede wszystkim dla właścicieli domów planujących fotowoltaikę z magazynem energii.

Nowe przepisy zostały ogłoszone 16 października 2026 r. w ustawie z 4 września 2026 r. o zmianie ustawy o odnawialnych źródłach energii oraz niektórych innych ustaw.

Co zmieni się w zgłoszeniu do operatora sieci?

Przy zgłaszaniu mikroinstalacji z magazynem energii trzeba będzie podać również moc zainstalowaną elektryczną magazynu.

Moc magazynu nie będzie wliczana do mocy zainstalowanej mikroinstalacji, jeżeli jednocześnie:

  • moc magazynu nie przekracza 2,2-krotności mocy mikroinstalacji,
  • łączna moc możliwa do wprowadzenia do sieci przez mikroinstalację z magazynem nie przekracza mocy zainstalowanej mikroinstalacji.

Przykład: przy instalacji fotowoltaicznej o mocy 10 kW pierwszy warunek może spełniać magazyn o mocy do 22 kW. Układ sterowania musi jednak ograniczać maksymalną moc oddawaną do sieci do 10 kW.

Co ze zgłoszeniami złożonymi wcześniej?

Jeżeli zgłoszenie mikroinstalacji z magazynem energii zostało złożone przed wejściem nowych przepisów w życie i nie zostało jeszcze rozpatrzone, operator sieci wezwie do uzupełnienia informacji o mocy magazynu oraz wyznaczy termin na jej przekazanie.

Czy zmienia się procedura budowlana?

Opisywana zmiana dotyczy przede wszystkim procedury przyłączenia do sieci elektroenergetycznej. Sama w sobie nie zmienia zasad sporządzania PZT, PAB ani projektu technicznego i nie wprowadza nowego formularza budowlanego.

Nie oznacza to jednak automatycznie, że każdy sposób montażu magazynu pozostaje poza wymaganiami Prawa budowlanego, ochrony przeciwpożarowej albo instrukcjami producenta. Miejsce i sposób montażu należy ocenić indywidualnie, zwłaszcza w przypadku większych urządzeń, pomieszczeń technicznych oraz instalacji ingerujących w istniejący budynek.

Podstawa prawna

Ustawa z dnia 4 września 2026 r. o zmianie ustawy o odnawialnych źródłach energii oraz niektórych innych ustaw – Dz.U. 2026 poz. 1347, w szczególności art. 4 pkt 2 lit. d–e, art. 31 i art. 41.

Stan prawny zweryfikowany: 27 października 2026 r.

Udostępnij

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Arkadiusz Jura: 601 833 053
Józef Jura: 503 675 647
Facebook
Instagram